26/03/2024

Hielspoor is een veelvoorkomende aandoening die intense hiel- en voetpijn kan veroorzaken, met name bij de eerste stappen in de ochtend of na langdurige periodes van rust.

Deze pijnlijke aandoening, waarbij een botuitsteeksel zich vormt op het hielbeen, kan het dagelijks leven van velen verstoren en hun activiteiten en sportprestaties belemmeren.

Hoewel hielspoor vaak geassocieerd wordt met atleten en hardlopers, kan het iedereen treffen, ongeacht leeftijd of activiteitenniveau.

De pijn van hielspoor is niet iets wat u hoeft te accepteren als een onvermijdelijk deel van uw leven. Met de juiste behandeling en zorg kan de aandoening effectief worden beheerd en zelfs worden overwonnen.

Het begint allemaal met een goed begrip van de symptomen, oorzaken, en de meest effectieve behandelingsstrategieën zoals die van bestebehandelinghielspoor.

Symptomen herkennen

Het herkennen van de symptomen van hielspoor is de eerste stap naar een effectieve behandeling en uiteindelijk verlichting van de pijn. Hoewel hielspoor op röntgenfoto's zichtbaar kan zijn als een scherpe of puntige uitgroei aan het hielbeen, zijn het de symptomen gerelateerd aan de ontsteking van de plantaire fascia die meestal voor ongemak zorgen. Hieronder volgt een overzicht van de voornaamste symptomen waaraan hielspoor herkend kan worden:

 1. Scherpe, stekende pijn in de hiel: Dit is vaak het meest prominente symptoom. De pijn wordt meestal ervaren als een scherp of stekend gevoel onder de hiel, en kan voelen alsof er een spijker in de voet wordt geslagen.
 2. Pijn bij de eerste stappen in de ochtend of na rust: Mensen met hielspoor melden vaak een intense pijn in hun hiel bij de eerste stappen na het opstaan of na een lange periode van zitten. Deze pijn kan afnemen na enkele minuten van lopen, omdat de fascia opwarmt en uitrekt.
 3. Toename van pijn na (niet tijdens) fysieke activiteit: In tegenstelling tot andere blessures kan de pijn verergeren na het stoppen met bewegen, niet noodzakelijkerwijs tijdens de activiteit zelf.
 4. Gevoeligheid en zwelling: Het gebied rond de hiel kan gevoelig zijn bij aanraking en in sommige gevallen lichtelijk gezwollen.
 5. Pijn die verergert bij het dragen van platte schoenen of na blootsvoets lopen: Schoenen zonder voldoende ondersteuning of demping kunnen de druk op de hiel verhogen en de pijn verergeren.
 6. Uitstraling van pijn: Hoewel de pijn zich concentreert in de hiel, kan het soms uitstralen naar de boog van de voet of zelfs naar de enkel.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle hielpijn hielspoor is; er zijn verschillende andere aandoeningen, zoals plantaire fasciitis (die nauw verwant is aan hielspoor), Achilles tendinitis, en stressfracturen die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken. Daarom is een accurate diagnose door een professional cruciaal voor het ontvangen van de juiste behandeling.


Zelfzorg en thuisbehandelingen

Zelfzorg en thuisbehandelingen spelen een cruciale rol in het beheersen en verminderen van de symptomen van hielspoor. Deze maatregelen kunnen helpen om de pijn te verlichten en bevorderen het herstelproces, terwijl ze ook verdere schade voorkomen.

Hier zijn enkele effectieve strategieën voor zelfzorg en thuisbehandelingen bij hielspoor:


1. Rust en Vermindering van Belasting

 • Beperk Activiteiten: Verminder activiteiten die pijn aan de hiel veroorzaken, vooral die met veel impact zoals hardlopen of springen.
 • Rust: Geef je voeten rust door staande activiteiten te minimaliseren en, indien mogelijk, periodes van zitten in te lassen om de druk op de hiel te verminderen.


2. Koude Compressie

 • Ijsapplicatie: Breng een ijspak of een koud kompres aan op de hiel voor 15-20 minuten, meerdere keren per dag, om zwelling en pijn te verminderen. Zorg ervoor dat er een doek tussen het ijs en je huid zit om bevriezing te voorkomen.


3. Rekoefeningen

 • Rek de Kuitspieren: Strakke kuitspieren kunnen de druk op de hiel verhogen. Regelmatige rekking kan helpen om deze spanning te verminderen.
 • Plantar Fascia Stretch: Rek de plantaire fascia door je tenen omhoog te trekken richting je scheenbeen totdat je een stretch voelt in de boog van je voet.


4. Schoeisel en Ondersteuning

 • Draag Ondersteunende Schoenen: Kies schoenen met een goede boogondersteuning en een zachte, dikke zool. Vermijd het lopen op blote voeten op harde oppervlakken.
 • Gebruik van Orthopedische Inlegzooltjes: Overweeg orthopedische inlegzooltjes die speciaal ontworpen zijn om de druk op de hiel te verminderen en ondersteuning te bieden aan de voetboog.


5. Nachtsplints

 • Gebruik een Nachtsplint: Voor sommigen kan het dragen van een nachtsplint die de voet en enkel in een gestrekte positie houdt tijdens de slaap, helpen om de ochtendpijn te verminderen.


6. Massage en Ontspanning

 • Zachte Massage: Zelfmassage van de voetboog en de hiel kan helpen om de spierspanning te verminderen en de bloedcirculatie te bevorderen.
 • Warmte: Naast ijs kan voor sommigen het afwisselend gebruik van warmtetherapie helpen om de spieren te ontspannen en pijn te verlichten.


7. Pijnverlichting

 • Over-the-counter Pijnstillers: Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals ibuprofen of naproxen, kunnen worden gebruikt om pijn en ontsteking te verminderen. Raadpleeg altijd een arts voordat u begint met medicatie.


Fysiotherapie en oefeningen

Fysiotherapie en gerichte oefeningen zijn essentiële componenten in de behandeling van hielspoor. Deze benaderingen richten zich niet alleen op het verlichten van de onmiddellijke symptomen, maar ook op het aanpakken van de onderliggende oorzaken, zoals voetmechanica en spierspanningen, om herhaling te voorkomen. Hier volgt een overzicht van hoe fysiotherapie en oefeningen kunnen bijdragen aan het herstelproces bij hielspoor.


Fysiotherapie

Fysiotherapie biedt een gepersonaliseerde benadering voor de behandeling van hielspoor, met technieken die gericht zijn op het verminderen van pijn, het verbeteren van de voetfunctie en het voorkomen van toekomstige blessures. Enkele kernstrategieën omvatten:

 • Manuele Therapie: Manuele technieken zoals massage en mobilisaties kunnen helpen om de spierspanning in de voet en het onderbeen te verminderen en de mobiliteit te verbeteren.
 • Ultrageluidstherapie: Deze methode gebruikt geluidsgolven om diep in het weefsel te dringen, wat kan helpen om ontstekingen te verminderen en het genezingsproces te versnellen.
 • Elektrotherapie: Technieken zoals TENS (Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie) kunnen worden gebruikt om pijn te verminderen en de functie te verbeteren.
 • Oefenprogramma op Maat: Een fysiotherapeut kan een specifiek oefenprogramma ontwikkelen gericht op het versterken en stretchen van de relevante spiergroepen rond de voet en enkel.


Effectieve Oefeningen

Een reeks gerichte oefeningen kan aanzienlijk bijdragen aan het herstel van hielspoor. Deze oefeningen zijn ontworpen om de flexibiliteit te verhogen, spierspanningen te verlichten en de voetstructuur te ondersteunen:

 1. Rekken van de Kuitspieren: Ga met de voorvoeten op een verhoging staan (zoals een traptrede), met de hielen uitstekend in de lucht. Laat de hielen langzaam zakken totdat een stretch in de kuitspieren wordt gevoeld. Houd deze positie 15-30 seconden vast en herhaal meerdere keren.
 2. Plantar Fascia Stretch: Zittend met de ene voet over de andere dij, gebruik je handen om de tenen van de onderste voet naar je toe te trekken. Dit rekt de plantaire fascia uit. Houd 15-30 seconden vast en herhaal.
 3. Handdoekkrullen: Leg een handdoek plat op de grond en gebruik je tenen om de handdoek naar je toe te krullen. Dit helpt om de spieren in je voetboog te versterken.
 4. Tennisbal Rollen: Rol een tennisbal of een vergelijkbaar object onder de voet om spanning in de plantaire fascia en onderliggende spieren te verminderen.
 5. Teenstrekkingen: Spreid je tenen zo ver mogelijk uit elkaar, houd ze enkele seconden vast en laat ze dan los. Herhaal meerdere keren om de controle en flexibiliteit van de voet te verbeteren.


Het belang van juist schoeisel

Het belang van het dragen van het juiste schoeisel kan niet genoeg benadrukt worden bij de behandeling en preventie van hielspoor. Goed passende en ondersteunende schoenen zijn cruciaal voor het verminderen van de druk en spanning op de plantaire fascia en het hielbeen, twee belangrijke factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van hielspoor. Hieronder bespreken we de belangrijkste overwegingen voor het kiezen van het juiste schoeisel en hoe dit kan helpen bij het beheersen van hielspoor symptomen.


1. Kies Schoenen met Voldoende Ondersteuning

Schoenen die een stevige ondersteuning bieden aan de boog van de voet kunnen helpen de spanning op de plantaire fascia te verminderen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met platvoeten of een lage voetboog, aangezien deze condities extra stress op de fascia kunnen leggen.


2. Zorg voor Voldoende Demping

Schoenen met een goede demping, vooral in de hielzone, kunnen de impact op de hiel verminderen tijdens het lopen of staan. Dit helpt om de druk op de hiel te verminderen en biedt verlichting van de pijn geassocieerd met hielspoor.


3. Correcte Pasvorm is Essentieel

Schoenen die te klein zijn of niet goed passen, kunnen de voeten samenpersen en de druk op de hiel en de plantaire fascia verhogen. Zorg ervoor dat je schoenen kiest die voldoende ruimte bieden voor de tenen en een comfortabele pasvorm hebben, zonder te strak of te los te zitten.


4. Overweeg Speciale Inlegzooltjes

Voor extra ondersteuning kunnen orthopedische inlegzooltjes of op maat gemaakte orthopedische steunzolen een uitkomst bieden. Deze inlegzooltjes zijn specifiek ontworpen om de voetboog te ondersteunen en de druk op de hiel te verdelen, wat de symptomen van hielspoor kan verlichten.


5. Vermijd Platte Schoenen en Hoge Hakken

Schoenen met zeer platte zolen, zoals sommige sportschoenen of balletflats, en schoenen met hoge hakken kunnen de spanning op de plantaire fascia verhogen. Het is raadzaam om schoenen met een lichte verhoging aan de hiel te dragen, die een betere balans bieden tussen comfort en ondersteuning.


6. Wissel Regelmatig van Schoenen

Het dragen van dezelfde paar schoenen dag in dag uit kan leiden tot een ongelijke slijtage en verminderde ondersteuning. Het is nuttig om regelmatig van schoenen te wisselen en ervoor te zorgen dat je schoeisel nog steeds de nodige ondersteuning en demping biedt.


Medische behandelingsopties

Wanneer zelfzorgmaatregelen en aanpassingen in levensstijl niet voldoende zijn om de symptomen van hielspoor te verlichten, kunnen medische behandelingsopties worden overwogen. Deze opties variëren van niet-invasieve behandelingen tot meer geavanceerde procedures, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de reactie op eerdere behandelingen. Hieronder worden enkele gangbare medische behandelingsopties voor hielspoor besproken.


1. Niet-steroïde Anti-inflammatoire Geneesmiddelen (NSAID's)

NSAID's, zoals ibuprofen en naproxen, kunnen worden voorgeschreven om pijn en ontsteking te verminderen. Hoewel deze medicijnen effectief zijn voor tijdelijke verlichting, is het belangrijk om ze niet langdurig te gebruiken zonder medisch toezicht vanwege mogelijke bijwerkingen.


2. Corticosteroïde Injecties

Voor meer aanhoudende pijn kunnen corticosteroïde injecties direct in het getroffen gebied worden gegeven. Deze injecties kunnen ontstekingen aanzienlijk verminderen en snelle pijnverlichting bieden. De effecten zijn echter meestal tijdelijk en het aantal injecties dat veilig kan worden gegeven, is beperkt vanwege mogelijke bijwerkingen zoals weefselbeschadiging of verzwakking van de plantaire fascia.


3. Fysiotherapie

Een gestructureerd fysiotherapieprogramma kan helpen bij het versterken van de spieren rond de voet en enkel, het verbeteren van de voetmechanica, en het verminderen van de belasting op de plantaire fascia en het hielbeen. Technieken kunnen manuele therapie, ultrageluidstherapie, en specifieke rek- en versterkingsoefeningen omvatten.


4. Shockwave Therapie

Extracorporale shockwave therapie (ESWT) is een relatief nieuwe behandeling die geluidsgolven gebruikt om de genezing van het getroffen weefsel te stimuleren. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, wordt ESWT niet altijd standaard aangeboden en kunnen de kosten variëren.


5. Orthopedische Hulpmiddelen

Aangepaste orthopedische inlegzolen of nachtsplints kunnen helpen de druk op de hiel en de plantaire fascia te verminderen, de voet in een optimale positie te houden, en pijn te verlichten. Deze hulpmiddelen worden vaak gebruikt in combinatie met andere behandelingen.


Chirurgische opties

Chirurgische ingrepen voor hielspoor worden meestal beschouwd als een laatste redmiddel na het uitproberen van alle conservatieve behandelingen zonder significante verbetering. Chirurgie kan effectief zijn voor mensen die aanhoudende, ernstige pijn ervaren die hun dagelijkse activiteiten en kwaliteit van leven beïnvloedt. 


1. Plantar Fascia Release

Een van de meest voorkomende chirurgische procedures voor hielspoor is de plantaire fasciotomie, waarbij een deel van de plantaire fascia van het hielbeen wordt losgemaakt. Deze procedure is gericht op het verminderen van de spanning in de plantaire fascia en het verlichten van de pijn. Er zijn twee hoofdmethoden voor deze ingreep: de open chirurgie en de endoscopische plantaire fasciotomie (EPF), waarbij de laatste een minder invasieve optie is met een potentieel kortere hersteltijd.


2. Verwijdering van het Hielspoor

In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep worden uitgevoerd om het botuitsteeksel of hielspoor zelf te verwijderen. Deze procedure wordt echter minder vaak toegepast, aangezien het hielspoor niet altijd de bron van de pijn is. De beslissing om deze operatie uit te voeren hangt af van de specifieke omstandigheden van de patiënt en de beoordeling van een specialist.


Alternatieve therapieën en supplementen

Naast conventionele medische behandelingen en fysiotherapie kunnen alternatieve therapieën en supplementen een waardevolle rol spelen in het beheersen van hielspoor symptomen. Hoewel deze benaderingen niet voor iedereen geschikt zijn en de effectiviteit kan variëren, vinden sommige mensen verlichting en verbetering door deze aanvullende methoden. 


1. Acupunctuur

Acupunctuur, een traditionele Chinese geneeskundepraktijk, kan pijnverlichting bieden door het stimuleren van specifieke punten op het lichaam met dunne naalden. Deze techniek kan helpen om de doorbloeding te verhogen en ontstekingen te verminderen, waardoor symptomen van hielspoor mogelijk verminderen.


2. Massage Therapie

Regelmatige massage van de voet, enkel, en kuitspieren kan helpen om spanning te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en de flexibiliteit te vergroten. Specifieke technieken, zoals diepe weefselmassage of myofasciale release, kunnen bijzonder nuttig zijn.


3. Reflexologie

Reflexologie, waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke punten op de voeten, kan ook enige verlichting bieden van hielspoorpijn. Hoewel wetenschappelijk bewijs beperkt is, melden sommige mensen verbeteringen in pijn en welzijn.


4. Kruiden Supplementen en Natuurlijke Ontstekingsremmers

Bepaalde kruiden en supplementen staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen ondersteuning bieden bij de behandeling van hielspoor. Voorbeelden zijn:

 • Kurkuma (curcumine): Bekend om zijn krachtige ontstekingsremmende en pijnstillende effecten.
 • Gember: Heeft eveneens ontstekingsremmende eigenschappen en kan oraal of topisch worden gebruikt.
 • Omega-3 vetzuren: Aanwezig in visolie en lijnzaadolie, kan helpen bij het verminderen van ontsteking in het lichaam.


5. Magnesium

Magnesiumsupplementen kunnen ook nuttig zijn, aangezien magnesium helpt bij spierontspanning en het verminderen van spierspanning, wat indirect de symptomen van hielspoor kan verlichten.


6. Vitamine D en Calcium

Een tekort aan vitamine D en calcium kan bijdragen aan botproblemen, inclusief de ontwikkeling van hielsporen. Zorgen voor voldoende inname van deze voedingsstoffen, hetzij via de voeding of supplementen, kan belangrijk zijn voor de algemene gezondheid van de botten.


Preventie

Preventie speelt een cruciale rol bij het voorkomen van hielspoor, vooral voor diegenen die actief zijn of een geschiedenis hebben van voetproblemen. Door enkele sleutelstrategieën te implementeren, kunt u het risico op het ontwikkelen van deze pijnlijke aandoening verminderen.

Hier zijn effectieve preventieve maatregelen die u kunt nemen:

1. Draag Geschikt Schoeisel

Kies schoenen die goede ondersteuning bieden voor de voetboog en voldoende demping onder de hiel. Vermijd schoenen met harde zolen of onvoldoende ondersteuning, vooral als u lange perioden staat of loopt.


2. Onderhoud een Gezond Gewicht

Extra gewicht verhoogt de druk op uw voeten, waardoor het risico op hielspoor toeneemt. Het behouden van een gezond gewicht door een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging kan deze druk verminderen.


3. Voer Regelmatig Rek- en Versterkingsoefeningen Uit

Oefeningen die de voet-, enkel-, en kuitspieren versterken en de flexibiliteit verbeteren, kunnen helpen om de druk op de plantaire fascia en het hielbeen te verminderen. Focus op het rekken van de kuitspieren en de plantaire fascia.


4. Wissel Af van Fysieke Activiteiten

Variatie in uw oefenroutine kan helpen om overbelasting van bepaalde spiergroepen te voorkomen. Combineer impactvolle activiteiten zoals hardlopen met activiteiten met een lage impact, zoals zwemmen of fietsen.


5. Gebruik Inlegzooltjes of Orthopedische Steunzolen

Als u platvoeten heeft of als uw voeten overproneren, kunnen inlegzooltjes of op maat gemaakte orthopedische steunzolen extra ondersteuning bieden en de druk op uw hielen verminderen.


6. Bouw Activiteiten Geleidelijk Op

Voorkom plotselinge verhogingen in de intensiteit of duur van fysieke activiteiten. Verhoog uw activiteitsniveau geleidelijk om uw voeten de tijd te geven zich aan te passen en blessures te voorkomen. Hanteer dus een goede warming up voordat je gaat hardlopen of een andere sport uitoefent.


7. Neem Voldoende Rust

Rust is essentieel voor het herstel van de voeten na intensieve activiteiten. Geef uw voeten de tijd om te herstellen door voldoende rust te nemen tussen trainingssessies door. Een degelijk hardloop trainingsschema is daarbij noodzakelijk


8. Let op Vroege Waarschuwingssignalen

Pijn of ongemak in de hiel moet niet worden genegeerd. Vroege interventie kan voorkomen dat milde symptomen uitgroeien tot volledige hielspoor. Raadpleeg een specialist als u aanhoudende pijn ervaart.

Ik ben een gepassioneerde sportliefhebber die gelooft in de kracht van fysieke activiteit om het leven te verbeteren. Met jarenlange ervaring in verschillende sportdisciplines, streef ik ernaar om anderen te inspireren en te begeleiden op hun weg naar een gezonder en actiever leven.